Европейски стандарти за спешна помощ - нужните реформи в България

Поредният смъртен случай - този път  на млада жена в София - отново постави въпроса за състоянието на спешната помощ  у нас и отговаря ли тя на европейските стандарти.  
След направена проверка от Министерството на здравеопазването в Центъра за спешна медицинска помощ  и констатирани пропуски, двама от лекарите в ръководството на центъра - директорът на столичната "Спешна помощ" д-р Георги Гелев и заместникът му по лечебната дейност д-р Ангел Ангелов  бяха предложени за уволнение.
За близките на Елизабет Димитрова понасянето на административно наказание може  да означава морално възмездие за загубата на близък човек.

Дали това обаче ще донесе дългоочакваната реформа в системата на бързата помощ, от години недофинансирана и кадрово необезпечена?
Защо нито едно правителство досега не намери пари, грешният модел на спешна помощ ли е сега съществуващият в България и какви са добрите практики в Европа?

Как с 10 линейки при необходими 60 се осигурява спешна помощ в дву-милионен град като София? Гост - предложеният за уволнение д-р Ангел Ангелов.

Ще бъде ли управленски приоритет реформата в спешната помощ и какви са възможностите за европейско финансиране - отговорите от заместник-здравния министър д-р Бойко Пенков в запис на Гергана Хрисчева.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!