Нова среща между ЕС, Русия и Украйна по газовия въпрос

 Европейският съюз, Русия и Украйна за трети път ще опитат да сближат своите позиции по газовия въпрос на срещата си в Берлин, предаде РИА Новости.
Освен тристранна среща, ще се проведат двустранни консултации между министъра на енергетиката на Русия Александър Новак и еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, които призовават Украйна да започне погасяването на дълга си за руския природен газ. Новак  заяви по-рано, че Русия е готова да обсъди варианти за предоставяне на отстъпка, ако Украйна изплати дълга си до 1 април.

 На фона на критиките на Европейската комисия към строителството на „Южен поток” още една европейска страна заяви желание да получава руски газ по този газопровод, пише вестник "Взгляд". Гърция предложи на „Газпром” да построи на нейна територия разклонение от „Южен поток”. Това заяви министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция Янис Маниатис по време на 17-ото ежегодно Общо събрание на Европейския делови конгрес в Атина. Председател на заседанието бе директорът на „Газпром” Алексей Милер.
Европейската комисия разглеждаше възможността за замразяване на строителството на газопровода, като уверяваше, че той е „политически безжизнен”.


Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!