Няма споразумение за украинския газов дълг, но преговорите напредват

Европейската комисия препоръча да бъдат спрени процедурите за прекомерен бюджетен дефицит за шест страни - членки, предадоха информационните агенции. Според Брюксел Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Холандия и Словакия са успели да овладеят дефицитите си и да ги намалят до приемливи нива.
Усилията и жертвите, направени в цяла Европа, започват да дават резултат, изтъкна председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.
Засега няма да бъдат предприемани действия срещу Финландия заради очакваното нарастване на дълга й над препоръчваните равнища, тъй като Комисията счита, че това се дължи на участието й в операции на солидарност за страни от еврозоната.

Русия и Украйна не постигнаха споразумение за цената на газа и изплащането на украинския газов дълг, но обсъжданията напредват и през следващите дни ще се състои нова среща, обяви европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от Франс прес.  Проблемите в преговорите са по-скоро от юридическо и финансово естество, а не политически, подчерта Йотингер след проведената вчера тристранна среща в Брюксел, като допълни, че целта му е да бъде постигнато споразумение, което да гарантира доставките на руски газ за Украйна от юни 2014 до юни 2015 г.


Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!