Регистриран е спад на безработицата в повечето страни от ЕС

Безработицата в Европейския съюз е спаднала през април спрямо март. По данни на Евростат, през април без работа са били 10.5 на сто от трудоспособните хора в Евросъюза.
Най-ниски равнища на показателя са отчетени в Австрия - само 4.9 процента и в Германия - 5.2 на сто. Най-висока е безработицата в Гърция и Испания по над 25 процента. В сравнение с миналата година безработицата е спаднала в 18 страни членки, в две е останала стабилна, а в осем се е повишила. Най-голям спад на годишна база има в Унгария, Португалия и  Ирландия, а най-голямо покачване се отчита в Кипър и Холандия.
 
Изявления на германския финансов министър Волфганг Шойбле предизвикаха уточнения от финансовото министерство в Берлин заради реакция от страна на Атина. Пред списание "Фокус" Шойбле казва, че е възможно Гърция да получи трети спасителен пакет на стойност около десет милиарда евро и че страната е нужно да продължи реформите, за да бъде гарантирано оставането й в еврозоната. В своето съобщение германското финансово министерство уточнява, че изявленията на Шойбле не внасят нещо ново по същество. В него се казва още, че ако след приключване на втория спасителен пакет, Гърция не може да бъде финансирана от международните пазари, влиза в сила споразумението, постигнато в рамките на Еврогрупата от ноември миналата година. Уточнява се, че каквото и да е решение по този въпрос ще бъде прието най-рано през есента.
 


Европейската комисия следи положението на медиите в Сърбия и поддържа постоянен контакт с властите, омбудсмана и представители на гражданското общество. Това заяви Петер Стано, говорител на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле по повод оценката на Организацията за сигурност и сътрудничество Дуня Миятович за опасността от цензура в Сърбия отговор на премиера Александър Вучич, че за това няма доказателства. Говорителят заяви само, че Европейската комисия е информирана за случая. Стано приветства намерението на сръбското правителство да приложи нова медийна стратегия и да приеме пакет закони за медиите.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!