Коалициите в ЕП стават все по-важни, но все по-трудно постижими

Европейските избори минаха, но приемник на Жозе Барозу все още не е беше  избран. Решението ще бъде трудно, казват анализатори, защото ще е необходима  широка коалиция, за да бъде избран председател на ЕК..
Основните аргументи срещу сегашните кандидатури са, че  те са проевропейски, а на изборите в някои държави имаше вълна от  евроскептицизъм. Дали тази вълна ще повлияе на политиката на Европейския съюз през следващите пет години?
Къде ще бъде златната среда между  ограничителните мерки на ЕНП с цел финансова стабилност, от една страна и от друга - идеята на социалистите за развързване на държавната кесия, за стимулиране на растежа. Предстои да видим.

Според политогола Стойчо Стойчев е трудно да се избере председателят на Европейската комисия, защото процедурата по избора е по-сложна. Първо трябва да се договорят правителствените ръководители в рамките на Съвета. След това одобрената от тях кандидатура трябва да получи мнозинство в ЕП. Там се отчитат много интереси. Всички политически групи са далеч от необходимите 376 гласа за постигане на мнозинство. Голямото разделение на ЕС е между проевропейски ориентираните и антиевропейско ориентираните партии. Вероятността Великобритания да напусне съюза Стойчев коментира така: Това ще дестабилизира еврото и някои от икономиките в ЕС. Това означава да се преразглеждат редица споразумения, да се премисли отново бюджетът на ЕС.

 

Интервюто с журналиста Георги Готев започва с коментар на категоричността на британския премиер Камерън, който каза, че ако Юнкер стане председател на ЕК, Великобритания ще напусне съюза.
Журналистът смята, че ЕС се нуждае от реформа, а Великобритания тласка ЕС към такава реформа. Те използват своето влияние, за да направялват ЕС в посока, която е приемлива за Великобритания. Тази страна е имала огромно влияние в ЕС в много области. Расте криза на доверие между Лондон и Брюксел. Ако се проведе референдум, той е сигурен, че мнозинството британци ще кажат, че не искат да излизат от ЕС. Но ако се проведе не референдум, а  проучване, може би едно мнозинство от европейци ще кажат британците да си ходят, стига са създавали проблеми. Защото в поведението на Камерън това го има - той се появява на срещите на върха и са държи ултимативно, отбеляза Готев.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!