Брюксел за "Южен поток": Не блокираме проекта, а искаме спазване на европейските закони

 Британският министър на труда и пенсиите Йън Дънкан Смит отвори нов фронт в битката на торите с Брюксел като поиска специални права за Обединеното кралство за ограничане на социалните помощи за имигрантите от Европейския съюз, пише Daily Mail. Британският политик осъди намесата на Европейския съюз в социалната система на Великобритания, наричайки я неоправдана и нежелана и призова Брюксел да се откаже от усилията си за саботиране на серия от реформи в социалното подпомагане, които той желае да въведе, допълва Daily Mail.
  В рамките на 20 години емисиите на газ с парников ефект в Европейския съюз са се понижили малко повече от очакваното, сочат данни на Европейската агенция за околната среда, цитирани от Франс прес. Агенцията заключава, че понижението на емисиите се дължи до голяма степен на усилията в сектора на транспорта и промишлеността и на увеличаващия се дял на възобновяемите енергийни източници.   

Франс прес съобщава, че  Европейският съюз е отправил молба към България да спре работата по международния проект „Южен поток”,  който има за цел да позволи на Русия да доставя газ за Европа, заобикаляйки Украйна.

Ние изпратихме на България уведомително писмо и докато се провеждаха дискусиите, поискахме да бъде преустанови строежа на българския участък от „Южен поток,  цитира Агенцията говорителя на Европейската комисия Антони Коломбани и уточнява, че това е първият етап от наказателната процедура срещу страната ни .

Предпочитанието на руски и български компании без публикуване на търговете в официалния вестник на Европейскя съюз е явно нарушение на европейските правила за провеждането на обществени поръчки, казва говорителят на европейския комисар за енергетиката Сабине Бергер. Пред  Франс прес тя е категорична: Не блокираме проекта, а искаме европейските закони да бъдат спазвани.
   

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!