ЕС трябва да промени комуникационната си политика, твърди европеистът д-р Христо Христев

„Този път е по-различно“. Под това мото преминаха изборите за евродепутати. Резултатите обаче дават основание да очакваме и по-различен Европейски парламент, заради участието в него на повече  депутати, които не споделят като цяло европейската идея.

Същевременно това може да стане стимул за  един  по-жив,  по-пълноцен европарламент.  Прогнозата направи д-р Христо Христев, който преподава право на Европейския съюз в СУ,експерт по европроекти. Според него сегашното ниво на активност в избори за европарламент не е най-ниското регистрирано, обаче не е и успокояващо, защото нива от 37 до малко над 40% не са удовлетворителни. 

Основната причина е липсата на достатъчно разбиране от гражданите на ЕС какво точно представлява той и  какви значими за тях интереси регулира. В тази връзка д-р Христев смята, че могат да се отправят критики към комуникационната политика на самите европейски институции, която остава доста отвлечена и на технократски език, което не е предпоставка за пълноценното общуване между гражданите. 

Като притеснителна тенденция той определи постигнатия висок процент от някои крайни и евроскептични партии в отделни държави-членки. Факт е, че политически субекти, които открито оспорват европейската идея получават значителна подкрепа – това е още едно доказателство, че има проблем с начина, по който гражданите разбират ЕС  и това какво им дава. Същевременно този факт не трябва да се драматизира, а да се направи трезва преценка на ситуацията и да се види как ЕС може да се насочи към значими области от живота на гражданите, където не могат да бъдат намерени ефективни решения на национално ниво.

Относно резултатите от евроизборите у нас, д-р Христев определи като положителен факт,  в контекста на нашата евроинтеграция, че  ориентираните към Европа партии имат голяма мнозиноство от подадените гласове и  визира ГЕРБ, БСП,  ДПС, Реформаторския блок. 

С Христо Христев разговаря Валентина Денева - Радио Пловдив.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!