Кръгла маса за оценката на ЕС за нивото на корупция у нас


Корупцията в Бългаия продължава да се шири - това посочва Европейската комисия в първия си доклад от началото на годината. Променят ли се нещата 6 месеца по-късно?
Само 9 процента от българите / най-нисък дял в ЕС/ считат, че правосъдието прави достатъчно срещу корупцията, сочи проучване на Евробарометър. 84 процента от сънародниците ни са на мнение, че корупцията е широко разпространена. За сравннение - средната стойност за ЕС е 76 процента.
73 процента от българите пък смятат, че единственият начин за постигане на успех в бизнеса е чрез политически връзки, докато средната стойност за ЕС в това отношение е 56 процента.
Борбата с корупцията отдавна е приоритет за България, законодателните реформи доведоха до създаването на нови структури, но въпреки това корупцията продължава да се шири, смята мнозинството българи.
 
Интервюто с модератора на проявата Владимир Шопов е за възможностите и конкретните стъпки,които страната ни може да направи в посока преодоляване последствията от корупционните практики у нас.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!