ЕК ни спря и част от средствата по "Регионално развитие"

Защо Европейската комисия започна поетапно спиране на еврофондовете за България, къде да търсим причините?

След "Околна среда" Брюксел ни спря временно и 90 милиона евро по Оперативна програма "Регионално развитие". В ход е и процедура по спиране на парите по оперативна програма "Конкурентоспособност", както и по програмата за развитие на селските райони, твърди една от информационните агенции като се позовава на свои източници от Европейската комисия. Според тях всичко зависи от поведението на кабинета през следващите дни.

Президентът Росен Плевнелиев пък директно свърза спирането на европейските средства за България с отказа на правителството да спазва европейските правила заради стратегическия руски проект "Южен поток".

Според Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България:

Не би следвало да се търси връзка между проекта "Южен поток" и временното прекратяване на плащанията по оперативните програми. Защо са се случили тези временни спирания на плащанията, те са именно поради това, че са намерени несъответствия между правилата на Европейската комисия и начина, по който тези средства са били разходени в България. Точно заради това е стартирана тази процедура, която изисква българските власти да предоставят някакъв план, съобразно който да стане ясно как те възнамеряват да се справят с тези забелязани несъответствия.

Министърът отговарящ за еврофондовете Зинаида Златанова посочи следните причини за спирането на евросредства по втора оперативна програма:

Стигна се до това заради констатация на одитори, както и по "Околна среда", които откриха грешки в провеждани обществени поръчки от бенефициенти и неупражнен достатъчен контрол от управляващите органи в периода 2010-2013 година.


Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!