Адвокати ще се обучават да защитават интересите на децата по международните стандарти

Адвокатите нямат специфични познания за системата за закрила на детето и съответните закони, които предоставят права и средства за закрила на децата. В юридическите факултети рядко се изучава това специализирано законодателство, а и липсват последващи обучения по темата.
Това установи изследване на сдружение „Програма за развитие на съдебната система”.
Изследователите разказват за случаи, в които назначени служебни защитници или повереници се отказват от защитата на деца поради липса на специални познания, особено при ранно съжителство между пълнолетен и малолетен и тежки случаи на домашно насилие. В редките случаи, в които децата се представляват от адвокат, той е ангажиран от неправителствени организации, работещи в областта на закрила на детето.
Според данни на Националния статистически институт общият брой на децата, извършили престъпления през 2013 г. е 6 007  като през същата година от престъпления са пострадали 1 937 деца. Възпитателни мерки за извършени противообществени прояви са наложени на 1 157 деца като част от тях са настанени във възпитателни училища-интернати. Рядко са случаите, при които в такива производства техните интереси и права са защитени ефективно.


В рамките на проекта е направено обобщението на предварителни данни от проведено изследване. Проектът  „Адвокати в защита правата на детето”, който сдружение „Програма за развитие на съдебната система” изпълнява в партньорство с Международния институт за правата на детето в Сион, Швейцария, и Центъра за обучение на адвокати,т се осъществява с финансовата подкрепа на Швейцарската Конфедерация чрез Фонда за партньорство и експертна помощ.
Изпълнението на проекта започна през април 2014 и е с продължителност от 12 м. Предоставената финансова помощ е в размер на 88 203 швейцарски франка.
Проектът следва  насоките на Съвета на Европа за правосъдие, съобразено с интересите на детето,  за да гарантира, че правораздаването винаги ще е настроено приятелски към децата, без значение кои са те или какво са извършили.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!