Европейска коалиция за дигитално общество

На дискусионен форум в София днес ще бъде учредена Дигитална национална коалиция, част от голямата Европейската коалиция за „дигитални" професии (Grand Coalition for Digital Jobs).

Коалицията е идея на еврокомисаря Нели Крус с подкрепата на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Тя стартира приблизително преди около година на централно европейско ниво и в нея са привлечени представители на компютърната индустрия, университети и други образователни центрове, както и Еврокомисията със съответните директорати. Всяка страна-членка сама избира формата, под която ще развие инициативата на национално ниво, като за България координатор е дигиталният ни шампион Гергана Паси. По нейна инициатива днес ще бъде подписан и Меморандум, в който са разписани конкретни ангажименти на държавата, образователните институции, индустрията и обществото.

   Един от участниците във форума - Светлин Наков, доктор по компютърни науки и съосновател на Софтуерния университет, коментира, че най-големият проблем както в България, така и в Европа е липсата на хора, които искат да развиват дигитални умения. Свободни работни места има, но е необходимо да бъдат запалени младите хора, за да търсят възможности за образование и усъвършенстване. Защото, според Наков, повечето младежи сега не са активни по отношение на бъдещето си.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!