България изостава в прилагането на евродиректива за потребителските права


България е една от трите държави в ЕС с най-лоши условия за защита на потребителите с индекс 50 при среде 62 за ЕС. Това съобщи еврокомисарят с ресор политика на потребителите Невен Мимица, който е на посещение в България. Тази класация се прави на базата на анкети сред населението, които отчитат реалното положение във всяка една от държавите-членки на Евросъюза.
В София беше поставено началото на информационна кампания за правата на потребителите в България. Тя е по инициатива на ГД „Правосъдие“ на Европейската комисия и освен в България се провежда и в Кипър, Испания, Гърция, Италия, Латвия, Полша и Португалия. Нейната цел е да повиши осведомеността както на потребителите, така и на търговците за техните права при покупка и продажба на стоки или услуги.  
В основата на кампанията е нова евродиректива за потребителските ни права, която обаче още не е транспонирана в българското законодателство, а законопроектът за нея все отлежава  в Народното събрание.
В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Христо Христов от екипа на Европейската комисия в България съобщи, че има обещание законопроектът да мине на второ четене до края на юни. Той припомни и кои са петте основни права на потребителите в ЕС.
Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!