Заемаме едно от последните места по конкурентоспособност в ЕС


Русия отлага за 16 юни въвеждането на системата за предплащане на газовите доставки за Украйна. Това заяви  председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер след среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде ИТАР-ТАСС. По думите му след снощните консултации с Европейската комисия руската страна е решила да направи тази отстъпка с цел продължаване на конструктивните разговори.   

За днес сутринта е предвидено подновяване на тристранните преговори между Русия, Украйна и ЕС по условията за доставките на руски газ за Украйна.
 
Гърция, България и Румъния заемат последните три места по конкурентоспособност в ЕС, според разпространен доклад на Световния икономически форум. Финландия е изпреварила Швеция като най конкурентоспособна страна в блока. Холандия се нарежда на трето място, а Дания е на четвърто.  Докладът отново подчертава и големите регионални различия в ЕС.

Генералният секретар на НАТО изрази надежда, че на срещата на върха през септември европейските партньори ще обещаят да увеличат разходите си за отбрана в отговор на настояването на САЩ Европа да прави повече за защитата си предвид активизирането на Русия, съобщи Ройтерс. Според НАТО Русия е увеличила средствата си за отбрана с 50 процента в последните пет години, докато страните от НАТО са намалили своите с 20 процента.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!