Експерти на ЕК разговаряха с българските власти за "Южен поток"


Европейски експерти дойдоха в България в края на седмицата, за да изяснят ситуацията около "Южен поток" и готвените законови промени във връзка с газопровода. Инге Бернартс от Главна дирекция "Енергетика" към Европейската комисия поясни, че целта на експертите е да бъде продължен диалогът с българското правителство, за да бъдат спазени изцяло европейските правила. В същия ден, по време на изслушване в Народното събрание, премиерът Пламен Орешарски потвърди, че е разпоредил спиране на дейностите по проекта, а енергийният министър Драгомир Стойнев защити позицията си, че "Южен поток" е необратим заради геостратегическото му значение. Едновременно с това страната ни трябва да отговори в следващите две седмици на въпросите, поставени от Еврокомисията за избора на изпълнител.

На този фон стана ясно, че преговорите между Евросъюза и Русия за строежа на газопровода са спрени. Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер обясни по време на срещата на 28-те енергийни министри в Люксембург причината - Москва е отнесла спорния въпрос до Световната търговска организация. Същевременно призова страните-членки да проявят твърдост и единство по отношение на "Южен поток". "Не бива да се огъваме пред руснаците, за да им доставяме удоволствие", заяви Йотингер.

Енергийният експерт Славчо Нейков коментира в интервю, че най-големият проблем и от българска, и от европейска гледна точка е липсата на прозрачност около "Южен поток". Той смята, че аргументът "търговска тайна" е неприложим за подобен проект, затова трябва ясно да бъдат посочени договореностите, които българската и руската страна са подписали. Нейков констатира със съжаление, че България не е отговорила подобаващо на призива на ЕК за единство и твърдост по отношение на "Южен поток".

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!