Битката за председателския пост на ЕК

Според новите правила, ръководителите на правителствата в ЕС, които ще предложат кандидата за председател на бъдещата Eврокомисия, трябва да направят това въз основа на резултатите от изборите. Европейският парламент ще избере новия председател на ЕК с мнозинство на съставляващите го членове, т.е. кандидатът трябва да получи поне половината (376) от гласовете на всички 751 депутати в ЕП.

Очаква се процедурата за избор на председател на Европейската комисия за следващите пет години да стартира в средата на месец юли в Европейския парламент, каза Илияна Йотова – евродепутат от Коалиция за България и Партията на европейските социалисти: „Това ще стане за първи път. До този момент председателят на Европейската комисия е бил избиран в резултат от преговори между различните държави-членки, различните политически формации. Сега вече Европейският парламент ще има правото да каже кой в следващите пет години ще ръководи един от най-важните органи в рамките на ЕС. В момента текат много тежки преговори между различните политически групи в парламента, както и между отделните национални делегации.“

Кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК получи подкрепата на най-големите политически групи в Европейския парламент - на Европейската народна партия и Алианса на социалистите и демократите в Европа. Новоизбраният евродепутат от ПП ГЕРБ и Европейската народна партия Томислав Дончев заяви, че ЕК е най-важният орган на ЕС от гледна точка на оперативни правомощия. Зависи каква политика ще се прилага оттук нататък – дали ще се продължат усилията за съхраняване на стабилността и търсене на по-бърз път към растежа или Европа ще тръгне в друга посока и затова постът на председател на Европейската комисия е категорично важен. „Ние твърдим, че Жан-Клод Юнкер е най-подходящият, защото той е кандидатът на ЕНП, заявен още преди изборите, и това е политическата сила, най-силно представена в Европейския парламент. Силен аргумент в негова подкрепа е и че той има изключително респектиращ опит“.


Предаването можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!