Възстановяване плаването на метеорите по Дунав предвижда проект


Възстановяване на пътническия транспорт по река Дунав - от Видин до Силистра, чрез закупуването на два кораба на подводни криле (известни като "ракети", "комети" или "метеори"). Това предвижда проектът на осемнадесетгодишния Цветомир Нинков, ученик от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. Проектът на младия човек се нарича "Дунавски вълни на развитието" и бе отличен от Областния информационен център(ОИЦ) като победител в конкурса "Да създаваме ЗАЕДНО европейски проекти". Конкурсът бе обявен от 28-те информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС.  
Проектното предложение, разписано по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., цели и изграждане на телекомуникационна инфраструктура на речната информационна система в българската част на река Дунав-уточни управителят на ОИЦ Видин Мариела Савкова:
"Бяха подадени две проектни предложения. Комисията класира на първо място "Дунавски вълни на развитието". Краткото описание на проекта е за подобряване на транспортната свързаност между Видин и Силистра и предоставяне на информационни услуги за населението. Проектът е излючително иновативен. Освен по ОП "Регионално развитие" се отнася и до политика, свързана с Дунавската стратегия, която за следващия програмен период ще бъде приоритетна. Ако проектите от региона постигат целите на Дунавската стратегия, те ще получават и инвестиции."
СнимкаИндикативният бюджет е за малко над 4 млн. лв. Цветомир Нинков представи в детайли какво предвиждат дейностите по проекта му:
"Главният маршрут се предвижда да бъде Видин-Силистра, като ще се минава почти през всички дунавски градове. Ще направим проучване доколко тази идея се възприема от общините по поречието на Дунав, и анкета сред хората доколко буха ползвали услугата."  

При реализация на проекта на Цветомир Нинков, не само биха се осигурили 50 работни места, но и Северозападния регион би се отворил към вътрешността на страната и би се приложила печелившата формула транспорт + туризъм + търговия.
На 30 юни 2014 г., на специална церемония в Министерския съвет, ще бъде обявен победителят на национално ниво в конкурса на мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика - "Да създаваме ЗАЕДНО европейски проекти". 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!