Акционерите на "Южен поток" заявяват, че ще го има, въпреки негативното отношение на Брюксел

| обновено на 20.06.14 в 17:49



Морско трасе на "Южен поток" ще има и при "не" на Брюксел. Русия е убедена, че строежът е временно спрян. Акционерите в проектната компания на морското трасе на Южен поток не смятат да се отказват от построяването на участъка, дори и ЕК да има негативно отношение. Това заяви Райнер Зеле,  шеф на немската компания, която участва с 15 процента в оператора на подводната тръба. В нея акционер е руската "Газпром".

Потърсихме мнение на  българския специалист Васко Начев. Неговата версия за решаването на кризата е преминаване на "ел ен джи" танкери през Босфора. Но Турция не е убедена, че доставката на втечнен газ е безопасна. Начев има и други предложения.

В интервю на Васка Начкова специалистът обяснява, че решението на кризата за България е през Гърция.

Само за година и половина може да бъде изграден един терминал за втечнен природен газ. Само 25 км е  разстоянието до България, след това газопроводът влиза във вътрешната мрежа. Ако имаме такъв терминал ставаме гъвкави. Предлага се много газ. След 2017-а година ще  бъде истинската борба за преразпределението на пазарите, смята В.Начев.

В интервю на Людмила Железова енергийният експерт Атанас Тасев обясни, че строителството на интерконектора Комотини - Стара Загора е част от общия проект на Йотингер да се изгради трансевропейска мрежа, при която Комотини-Стара Загора е първата стъпка, втората стъпка  е почти вече изграденият интерконектор с Румъния, който е построен така че газ да тече от юг на север. Разбира се в критична ситуация, в каквато ние може би ще изпаднем през зимата - този интерконектор може да ни  послужи като аварийна връзка. Освен това ние предвиждаме връзка със сръбската газопреносна система. Тасев подчерта, че е много важно да се направи второ газохранилище, защото интерконекторите не се строят като аварийни връзки. 

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!