Петиция в ЕП с искане за безопасно пътуване на сирийските бежанци в ЕС

| обновено на 20.06.14 в 17:57


20 юни е Световен ден на бежанците. Държавната агенция за бежанците у нас е обявила утрешния петък за Ден на отворени врати в центровете на Агенцията. Повече от сто неправителствени организации ще внесат в Европейския парламент петиция с искане лидерите на Европейския съюз да осигурят на сирийците безопасно пътуване в рамките на Общността, тези, които са влезли в Съюза, да не бъдат връщани, и разделените семейства да могат да бъдат събирани. Повече от два милиона сирийци са се регистрирали като бежанци за изминалите три години гражданска война в страната им. Миналата година евродепутатите одобриха нова, обща система,  целяща да уеднаки молбите за убежище и условията за престой. Страните-членки обаче не я прилагат.

Клод Море от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите поясни
   
    В момента много от страните искат да избират как да действат при криза като тази с бежанците от Сирия. Проблемът в ЕС е, че не си сътрудничим и че не споделяме общото бреме. Страдат сирийците.

   Филип Ламбер от Белгия беше избран за съпредседател на Зелените в Европейския парламент от групата на Европейския свободен алианс. Зелените, от четвърта, сега са пета сила в Парламента. Ламбер декларира в интервю, че една от темите, по които той и колегите му ще акцентират през идните пет години, ще е енергията и възобновяемите енергийни източници. По повод кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия, Ламбер коментира:
 Зелените няма да продкрепят кандидат, който не е такъв в резултат от електоралното мнение. Всяко политическо семейство номинира кандидат. Ако ни предложат някой, който не е от тази група, то въобще няма да го обсъждаме. Ако ни предложат Юнкер, ще разгледаме програмата му. После ще видим дали Юнкер, номиниран от доминиращата партия в ЕС, може наистина да даде алтернатива в следващите 5-10 години в сравнение с началото на финансовата криза. Имаме съмнения, но всеки има право на промяна. Вярвам в човешката креативност, но и в баланса на силите. След като Меркел е истинският шеф в ЕНП, може ли да очакваме различна политика в бъдеще?! Съмнявам се. А ако ще е същата политика, за Зелените ще е трудно да са в челото.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!