Над милиард и половина финансова помощ за Украйна от ЕС и МВФ


Еврогрупата подкрепи влизането на Литва в еврозоната през 2015 г., съобщи председателят Йерун Дейселблум, като посочи, че страната е изпълнила всички необходими условия. На 4 юни европейският комисар по валутните и финансовите въпроси Оли Рен обяви, че Европейската комисия е потвърдила препоръката Литва да бъде приета в еврозоната догодина. Окончателното решение се очаква в края на юли.

Седем премиери от социалдемократически партии ще се съберат утре в Париж по покана на френския президент Франсоа Оланд, за да обсъдят неофициално приоритетите на следващата Европейска комисия. В срещата ще участват германският вицеканцлер
Зигмар Габриел и председателят на групата на социалистите в Европейския парламент и кандидат за председател на Европейската комисия Мартин Шулц. Очаква се сред темите на срещата да бъде предложението на социалдемократите за разхлабване на правилата за бюджетна дисциплина в ЕС, така че да се създадат условия за насърчаване на икономиката, растеж и заетост.

Обемът на финансовата помощ за Украйна от ЕС и Международния  валутен фонд (МВФ) през 2014 година ще бъде милиард и шестстотин и десет милиона евро. Сумата е записана в "пътната карта" за осъществяване на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС. Документът беше публикуван от еврокомисаря за разширяването Щефан Фюле.  Получаването на помощта е обвързано с  данъчна реформа. В "пътната карта" се посочва също така, че Украйна и ЕС създават работна група, която да гарантира сигурността на газовите доставки. Освен това ще бъде създадена допълнителна работна група за оценка на възможностите за реверсивни доставки на газ от Словакия.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!