По какви правила трябва да се избере следващият български еврокомисар

| обновено на 20.06.14 в 18:30


Какъв да бъде следващият български еврокомисар? Какъв трябва да бъде неговият профил? Политик или експерт е по - добре да изпратим в следващата Европейска комисия? На Консултативния съвет по  национална сигурност при президента тази седмица лидерите на парламентарно представените партии се споразумяха преди предсрочните избори, преди да се разпусне 42 - то Народно събрание,  да  се изработят правилата за избор на еврокомисар.
Антоанета Приматарова от Центъра за либерални стратегии посочи по какви критерии трябва да се избере следващият еврокомисар.

Винаги при комисарите имаме една сложна комбинация от политическо и експертно. Комисията в никакъв случай не е място за политизиране. Европейската комисия и Европейския съюз не е нито десен, нито ляв, а се водят едни консенсусни политики. Разбира се, че комисарите могат да имат своите политически пристрастия, да бъдат излъчени от определени политически сили, но това не е задължително. Това, което се наблюдава в профила на европейските комисари е, че имаме една много сложна комбинация от управленски опит на повече нива, в рамките на националните структури. Много често това са хора, които са имали важни позиции както  в местните и регионални власти, така и на национално ниво. Много често част от биографията им е свързана с националните парламенти или Европейския парламент", каза Антоанета Приматарова.
Първият български еврокомисар Меглена Кунева изброи кои са важните неща при избора на еврокомисар:  
За мен е важно тази кандидатура или кандидатури, които посочат политиците, да има публично изслушване по важните въпроси, които са на дневен ред в Европейския съюз. Това би било полезно, защото би повишило интереса и познанията . Не, че има задължение това да се прави - няма. За мен е добре публично изслушване да се случи и в България. Очевидно, постът на българския еврокомисар е част от пакета, който  партиите договарят по между си, каза Кунева.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!