Европейската комисия може да подкрепи проекта "Южен поток"


Проф. Нина Дюлгерова коментира в предаването "12+3" темата за енергийните взаимоотношения ЕС-Русия, минавайки през украинския казус и през газопровода Южен поток.

Ще използвам термина "енергиен покер". В момента наблюдаваме това, което до преди няколко години беше основен елемент от взаимоотношенията България- Русия по енергийните проекти, т. нар. "голям шлем". Това е сложна динамична игра, в която концерните на траснационалните компании играят през изявленията на политици. Защото техните реакции имат т. нар. предпоследен характер и носят много силен политически заряд. Това, че Газпром съобщи, че ще спре кранчето, го приемам също като игра на покер, защото това е процес, който няма да стане днес, сега и веднага".

Мартин Владимиров - анализатор от Центъра за изследване на демокрацията коментира :

Твърде рано е да се говори за замразяване на проекта.
В крайна сметка и двете страни имат сметка от това да договорят различията си, за да може да има сигурност  на доставките към Европа. А и Украйна е един от най-големите клиенти на Газпром. За миналата година тя е внесла над 20 млд куб. метра газ, което е огромен приход за Газпром. За компания, която зависи изцяло от Европа като клиенти, би било пагубно да прекъсва доставките, дори и когато трябва да загуби известно количество средства.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!