Целите на ЕК за околна среда и възобновяемите енергийни източници до 2030 година

Европейската комисия сформира своите предложения за околната среда и възобновяемите енергийни източници до 2030 година и определи като акцент в тях промяната в евродирективите, целяща да намали емисиите парникови газове от икономиката, транспорта и домакинствата с 40% до 2030 г.

Позицията на еврокомисаря за действия по климата Кони Хедегор е, че държавите членки на Европейския съюз трябва да фокусират усилията си върху осигуряване на енергийна независимост и енергийна сигурност и същевременно с това да се погрижат за икономиката, за растежа, работните места и конкурентоспособността спрямо страните извън еврозоната.

Според еврокомисаря Хедегор, енергийната сигурност и дългосрочните климатични цели трябва да бъдат обсъждани заедно. Тя припомня, че България е сред страните с най-висока зависимост на енергийните доставки от Русия, с най-висок търговски дефицит и е начело на класацията по най-енергийно неефективна икономика.

Европейската комисия препоръчва на България при планирането на следващия национален бюджет, да повиши енергийната си реформа, да се фокусира повече върху ефективността и да повиши сътрудничеството си със съседните държави. Кони Хедегор изразява мнение, че в социален контекст, ефективността е важна за България. Идеята е да се работи по намаляване на зависимостта от вноса на горива. 

Българската фотоволтаична асоциация изразява подкрепа на политиките на ЕС в борбата с климатичните промени. Според председателя на управителния съвет на асоциацията Меглена Русинова Европа има два огромни проблема – справяне с промените на климата и осигуряване на енергийна сигурност.

Позицията на българското правителство е, че нашата страна няма да прояви активност преди всички държави в света да подпишат глобален договор за намаляване на вредните емисии в атмосферата. България обаче ще продължи да участва в дебатите с оглед на равномерното разпределение на тежестите между страните членки на Евросъюза по отношение на всички екологични параметри.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!