Приключи подготовката на споразумението за асоцииране ЕС - Украйна

Автор:


Великобритания продължава да търси подкрепа срещу избирането на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия. Премиерът Дейвид Камерън ще разговаря с председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой в опит да го убеди, че бившият премиер на Люксембург не е подхоящ за поста заради твърде проевропейските си, според Лондон, възгледи. Шансовете на Камерън обаче намаляват, тъй като през уикенда Юнкер, който е кандидат на дясната Европейска народна партия, получи изненадваща подкрепа от няколко държави, в които управляват социалисти и социалдемократи - сред тях Франция, Италия, Белгия, Дания и Чехия. Премиерите на Полша и Испания обаче днес подкрепиха кандидатурата на Юнкер. Ако не успее в кампанията си срещу Жан-Клод Юнкер, Дейвид Камерън се кани да поиска на предстоящия в края на седмицата Европейски съвет лидерите на 28-те да гласуват поименно кандидатурата.
 
Европейският съвет е приключил с техническата подготовка на Споразумението за асоцииране на Украйна. Очаква се документът да бъде подписан на 27 юни. От пресслужбата на Съвета поясниха, че споразумението има за цел да задълбочи политическото обединение и икономическата интеграция на Украйна и ЕС, както и създаването на всеобща зона за свободна търговия.
 
С европейско финансиране е възстановена синагогата в чешкото градче Брандис край Прага.
След изтребването на евреите в Чехия по време на нацистката окупация синагогата тъне в забрава цели 40 години. По време на комунистическия режим е използвана като склад за медикаменти. Занапред синагогата в Брандис ще бъде център за културни и образователни прояви, организирани под егидата на градската община. Еопейската програмата "Десет звезди" дава шанс за нов живот на общо 15 еврейски паметника - най-вече синагоги и училища, в 10 града в Чехия. Общият размер на средствата е 10 милиона и 200 хиляди евро, като 85 процента от парите идват от ЕС, останалите - от правителството в Прага.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!