ЕК одобри картата на регионалните помощи за България до 2020-а година


Европейската комисия съобщи, че е одобрила картата за отпускане на държавна помощ в България за периода до 2020 г. в рамките на новите насоки за регионална помощ, приети от нея през юни 2013 година.
  Според картата на регионалните помощи на България, цялата територия на страната ще отговаря на критериите за регионална помощ, съгласно който се разрешават помощи в райони със стандарт на живот под средното равнище за ЕС или в райони с висока безработица. Картата ще бъде в сила от 1 юли 2014 г. до 31 декември 2020 година.

Европейската комисия призова за предприемане на мерки след огласено проучване, според което над 80 на сто от учителите в Европейския съюз се чувстват подценени. Международното изследване, осъществено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие сочи, че повече от 1/3 от учителите в Евросъюза работят в училища, в които има недостиг на квалифициран персонал. Почти половината от водещите училища съобщават за недостиг на преподаватели за ученици със специфични потребности.  Проучването отразява гледната точка на учителите от средни училища в 12 страни от Евросъюза, след които и България, както и на 15 извън него, сред които САЩ, Австралия, Бразилия, Чили, Сърбия, Япония.

Част от посланията дават тревожни сигнали за бъдещето на учителската професия. Ако страните-членки не предприемат мерки за привличането и задържането на най-добрите учители, ще попречим на  развитието на по-качествено образование в Европа, каза еврокомисарят по образованието Андрула Василиу. 

Вицепрезидентът на Европейската централна банка Магдалена Алварес, разследвана по скандал за отклоняване на средства, обяви, че подава оставка.
Нямам абсолютно никакво съмнение, че върху невинността ми ще бъде хвърлена светлина при нова или друга съдебна процедура, заяви тя.  Магдалена Алварес, която е бивш  министър на развитието на Испания от 2004 до 2009 година, е разследвана заедно с още двайсетина души за отклоняване и злоупотреба при изпълнение на служебните си задължения като икономически и финансов съветник на правителството на Андалусия между 1994 и 2004-а година.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!