ОИЦ Пловдив раздаде призовете в конкурса „Да създаваме заедно европейски проекти”

Национален конкурс за младежки проекти под надслов „Да създаваме ЗАЕДНО европейски проекти” провеждат 28-те Областни информационни центрове в страната. Конкурсът е за младежи от 17 до 21 години, а целта е те да се убедят лично, че писането на европроекти не е сложно и страшно. Пловдив е сред областите с най – много проектни идеи – съобщава управителят на ОИЦ в Пловдив Велизар Петров:

 „Лично съм много щастлив и респектиран от тези млади хора, които подадоха изключително силни проекти, много задълбочени. Общо постъпиха 72 проектни предложения в областните градове. Най – оспорвана надпреварата беше в София, Пловдив и Враца. При нас постъпиха седем проектни предложения. Те са на практика обхванали почти всичките оперативни програми. Имахме пет ученика, които подадоха проектни предложения, двама студенти. И трябва да ви кажа, че младите хора на България стоят изключително добре на фона на всички останали. Особено тези седем младежи, които подадоха проектните предложения, качеството, което показаха,  наистина ме респектира.”

Опит в писането на европроект вече е събрал и абитуриентът от Пловдивската Търговска гимназия Любомир Аврадалиев:

 „Моят проект се нарича „Да съживим тролейбусния транспорт в града”, който е с цел да се запази екологията на града, да имаме бърз транспорт и наистина пловдивчани да почувстват вече свеж въздух. Инвестицията за този проект възлиза на 100 милиона лева. За 24 месеца този проект може да бъде реализиран, ако работят средно около 400 души. Европейската програма по транспорт, тези пари, които влизат в България и които са разпределени за този район, трябва да покрият стойността за тролейбусния транспорт.”

Победител в регионалния кръг на конкурса в Пловдив е 17-годишната Елена Молова. Тя е десетокласничка в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геозезия в Пловдив. Елена е автор на европроект за енергийна ефективност по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 година.

 „Проектът е за блок основно саниране, поставяне на дограма, поставяне на ВиК-инсталации и поставяне на фотоволтаични инсталации на покрива на блока, които да подпомогнат хората, живеещи в него. Един милион 330 880 лева – сумата е с 20 % ДДС по усреднени норми. Обичам много да се ровя в в интернет и съвсем случайно попаднах на тази статия. Стана ми интересно, понеже специалността ми е „Архитектура и строителство” и много обичам да се занимавам със сгради, с такива неща. И реших да кандидатствам. Просто реших да се пробвам и се оказа, че всъщност съм победителката. Надявам се все повече млади хора да започнат да кандидатстват без да очакват да спечелят. Важното е да кандидатстват, да знаят, че са направили нещо, да се опитат да направят нещо. Дори и да не стане, то ще е само в техен плюс.”

Елена Молова се състезава в националния кръг на конкурса за младежки европроекти.

Победителят там ще бъде обявен на 30 юни в София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!