Европейските лидери обсъждат стратегията на ЕС за следващите пет години

Европейските лидери ще дискутират днес в Брюксел стратегическия дневен ред на Европейския  съюз за следващите пет години, съобщи Франс прес. Сред тях са евентуални нови санкции срещу Русия за действията й в Украйна и избора на нов председател на Европейската комисия - трънлив въпрос, според определението на агеницията, който противопостави Великобритания на множество други страни членки.
  The Telegraph твърди, че алкохолните навици на Юнкер са били тема на обсъжданията на най-високо ниво на лидерите на Европейския съюз, притеснени от начина на живот на кандидата за председател на Европейската комисия. Изданието цитира европейски дипломат в Брюксел, че темата за консумацията на алкохол на Юнкер е била повдигната от няколко европейски лидери още по време на изборите за Европейски парламент. Вестникът споменава и за анонимни източници, според които Юнкер е „заклет пушач” и чрез серия от срещи е правил опити за промяна на правилата, така че да може да се пуши в сградите на Европейския съюз в Брюксел. Според източник, близък до Юнкер обаче, информацията била абсолютно невярна.
  Кореспондентът на Българската телеграфна агенция в Брюксел не изключва, по предложение на Великобритания, днес -  за пръв път в историята на Европейския съюз, държавните и правителствените ръководители на страните - членки да пристъпят към тайно гласуване и да вземат решението си за следващ председател на Европейската комисия -  с мнозинство, а не с единодушие. Ако днес европейските лидер излъчат кандидат за наследник на Жозе Мануел Барозу, той ще трябва да потърси мнозинство в Европейския парламент до 16 юли, когато се предвижда евродепутатите да гласуват неговата кандидатура.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!