Рухнаха плановете на Камерън за предоговаряне на отношенията между Великобритания и ЕС


Плановете на британския премиер Дейвид Камерън за предоговаряне на отношенията между Великобритания и Европейския съюз  рухнаха след неуспешния опит да бъде предотвратена номинацията на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия, смята лидерът на лейбъристите Ед Милибанд, цитиран  от Ройтерс. На европейската среща на върха Камерън получи подкрепа само от Унгария при опита си да спре номинацията на бившия люксембургски премиер за най-високия пост в Европейската комисия.

Руският вестник РБК Дейли пише, че твърдата проевропейска политика на Юнкер, който е отявлен застъпник на идеята за федерализма и за "силен Брюксел", предизвиква антипатия у голям брой европейци.

Италия, която поема председателството на Европейския съюз за следващите шест месеца, ще се стреми към разблокирането на проекта „Южен поток”, предаде ИТАР-ТАСС. Рим смята, че това е един от стратегическите проекти за Европа, който отговаря на целите за диверсификация на транзитните маршрути и инфраструктура, за гарантиране на по-голяма енергийна сигурност на Евросъюза.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!