Безопасни условия на труд в страните от Европейския съюз

Европейският съюз си постави за цел да продължи водещата си роля при насърчаването на високи стандарти в Европа и света и с наскоро приетата от Европейската комисия Стратегическа рамка за здравословни и безопасни условия на труд в периода 2014-2020 година.

В документа са записани както настоящите проблеми в сферата, така и възможните инструменти за тяхното преодоляване в бъдеще. Според стратегията първите и най-важни цели на Евросъюза, са да подобри прилагането на съществуващите правила, като се акцентира на малките и микропредприятията, които трябва да въведат по-ефективни стратегии за предотвратяване на риска от инциденти на работното място. Освен това, от особена важност е фирмите да изградят успешни модели за намаляване на професионалните заболявания.

От една страна, те трябва да обърнат внимание на съществуващите рискове, а от друга - да предвидят и новите заплахи на работното място и съответно - да предотвратят развитието на нов вид професионални заболявания. Ето защо, според Европейската комисия, всеки работодател трябва да инвестира в културата на превенция на риска, както и постоянно да подобрява условията за труд.

Последните мерки могат да станат работещи, ако собствениците и ръководителите на фирмите осигурят на своите служители повече икономически и обществени ползи. А именно - да подобрят благосъстоянието на персонала си, социалната и професионалната му ангажираност с различни каузи, а оттам - и неговото удовлетворение от работата. Намаляването на трудовите произшествия би се постигнало и с въвеждането на еднакви правила в целия Европейски съюз, както и с равнопоставените условия за всички предприятия в рамките на единния пазар.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!