Какво следва след подписването на споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС


Има ли шанс за нормализиране на обстановката в Украйна след подписания договор за асоциирането и с ЕС и как ще се развиват в бъдеще отношенията между ЕС, Украйна  и Русия? Разговор с доц. Дарина Григорова преподавател по руска история в СУ „Св. Климент Охридски“.  

Според доц. Григорова след подписването на договора за асоциирано членство към ЕС на Украйна колективната илюзия за европейската приказка ще се разсее. Не е случайно, отбелязва тя, че Германия предложи на Русия консултации, защото е от изключителна важност какво решение ще вземе Руската федерация за търговските си отношения с Украйна. Ако Русия наложи ембарго това ще е края за украинската икономика,която и в момента е почти унищожена - смята Григорова.

Също така доц. Григорова отбелязва ,че прави впечатление това, че в споразумението с ЕС не се уточнява добре пътната карта за Украйна и превръщането и в пълноправен член на ЕС. Тя изрази надежда ,че с новия си състав европейският парламент ще осъзнае , че заедно с Русия ако не разрешаване на конфликта, то поне може да се постигне неговото замразяване. В момента Източна Украйна е пред хуманитарна катастрофа и това е общ проблем  за Европа, Русия и  Украйна. Асоциираният член в сегашната ситуация дава криза, глад и много недоволство, казва Григорова.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!