Европейски проект „Социално-милосърдната дейност на църквата”


Година след началото на изпълнението на международен проект за развитие и укрепване на социално-милосърдната дейност на БПЦ, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (2007-2014) чрез Европейския социален фонд, вече са готови и резултатите от обобщения анализ по дейността върху проекта.
Проектът, насочен към свещенослужители и представители на Българската и Румънската православна църква, както и към църковни неправителствени организации, подпомагащи социалната дейност на Църквата, цели да даде възможности за укрепване и развитие на социалната дейност на Църквата чрез анализ и въвеждане на добри социални практики в тази област от страната и чужбина.
Повече от 45 свещенослужители, представители на висши и средни богословски училища, християнски организации и други от България и Румъния участваха в петте работни посещения в Румъния, в Италия и в България за обмен на опит и добри църковни практики за социална дейност. Над 20 души (включително и външни изпълнители) бяха ангажирани за изпълнението на проекта.
Експертите (представители на Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски”, на Богословския факултет към Университета в Болоня, Италия, на румънската църковна организация Василиада и др.) изготвиха детайлен анализ на социалната дейност на Българската и Румънската православна църква, както и анализ на добри църковни практики за социална дейност в страната и в друго европейски държави. Изготвени и публикувани са стратегически насоки за укрепване на дейността на БПЦ на три езика - български, румънски и английски. Беше заснет документален филм, представящ добри социални практики на Българската и Румънската православна църква.
Наскоро бяха представени  резултатите от проект „Развитие чрез социално включване” като се обсъждат  възможности за укрепване на социалната работа на Църквата и сътрудничеството й с Министерството на труда и социалната политика в тази област, както ивъзможности за финансиране от Европейски фондове.
Проектът се изпълнява от Фондация за регионално развитие и асоциация "Василиада", в партньорство с Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски” и с подкрепата на представители на Св. Синод на БПЦ и се финансира по Оперативната програма за регионално развитие.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!