ЕК планира нова тристранна среща с Украйна и Русия


През следващите  шест месеца италианското председателство ще обсъди подробно възможностите за енергийна диверсификация на страните членки на ЕС. Това заяви италианският премиер Матео Ренци в отговор на българския евродепутат от ЕНП Ева Паунова при разискването на програмата на италианското председателство на ЕС в пленарната зала в Страсбург снощи. Паунова попитала италианския премиер какви конкретни мерки ще вземе председателството на съюза, за да помогне на държавите членки от Източна Европа да намалят зависимостта си от руски газ.

 Еврокомисията планира още една тристранна среща по газа с Украйна и Русия в началото на август, обяви говорителката на еврокомисаря по енергетиката Сабине Бергер.  Компаниите от ЕС има право да се разпореждат със закупеното синьо гориво от "Газпром" както преценят, включително и да го продават на Украйна по реверсни пътища, каза още Бергер.
  Еврокомисията е готова при необходимост да изпрати на обекти на украинската газотранспортна система свои наблюдатели, които да контролират как Киев изпълнява задълженията  си по транзита на природен газ, добави Бергер.
   
Безработицата в еврозоната продължава да пада, но твърде бавно, обяви еврокомисарят по заетостта Ласло Андор, цитиран от "ИЮ Обзървър". През май равнището й е 11.6% на сто.

  ЕС и Турция са започнали работа по съвместен проект за борба с насилието срещу жените.  Съюзът е предоставил 138 хиляди евро по проекта, който се реализира в окръзите Анкара, Адана и Измир. Предвижда се предоставяне на юридически консултации и психологическа помощ за жени в нужда. Увеличаващите се случаи на насилие срещу жените
представляват много голям проблем в Турция. Само през първата половина на тази година са регистрирани над сто убийства на жени от партньорите или роднините им.
 

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!