Какво да очакваме от новоизбрания състав на Европейския парламент, според новоизбраните евродепутати

Европейските депутати преизбраха Мартин Шулц за председател на Европейския парламент за следващите две години и половина. 58-годишният германски евродепутат ще заема този пост до януари 2017 година. За него гласуваха 409 членове на Европейския парламент при общо 612 валидни гласа в първия тур от изборите за председателското място. Шулц е първият председател в историята на Европейския парламент, който е преизбран за втори мандат.В краткото си обръщение към членове на Европейския парламент непосредствено след гласуването, Шулц благодари за оказаното му доверие и заяви: „За мен е изключителна чест да бъда първият председател на европейския парламент преизбран за втори мандат. Приемам задълженията си изключително сериозно, защото ние сме сърцето на европейската демокрация и сме отговорни да приемаме нормативните актове и да следим за тяхното изпълнение. Значително мнозинство от депутатите заявиха, че водещият кандидат в изборите за Европейски парламент трябва да заеме председателското място в Европейската комисия и немска дума „шпицкан дидат“ стана европейска дума“. Шулц подчерта и, че членовете на Европейския парламент трябва „да се стремят да покажат на хората, които търгуват с ЕС, че следва да се придържат към принципите на правовата държава, а не правото на по-силния. Ако ЕС защити хората,  ние ще си върнем отново доверието им, независимо от техния произход и пол. Спазването на принци пите на уважение и на човешко достойнство, следва да бъдат в основата на всичко, което правим. Нека да работим и да има конструктивен дебат!“.

Какво очакват от работата на новоизбрания европарламент българските  европейски депутати? С въпроса се обърнахме към  Илхан Кючук - евродепутат, избран от листата на Движението за права и свободи. Отговорът му можете да чуете в звуковия файл.

И докато новоизбраните европейски депутати разговарят и дискутират за бъдещето на  Европа и новоизбраните европейски институции, ние попитахме благоевградчани какво очакват от работата на Европейския парламент за следващите пет години. 


(чуйте звуковия файл)


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!