ЕС би спестил 1 млрд. евро на ден, ако намали вноса на горива


На 18 юни страните от ЕС влязоха в периода от годината, в който 100 процента зависим от вносна енергия, съобщиха от Алианса на компаниите по енергийна ефективност. Експертите наричат този ден Ден на енергийната зависимост. От Алианса подчертават, че ако в строителството се въведат сто процента всички изисквания за енергийна ефективност, няма да има нужда от внос на газ от Русия. Такъв е размерът на загубите на енергия в сградите в Евросъюза. Според тях, в следващите десет години ключов въпрос в енергийния микс на Общността ще е спирането на търсене на енергийни източници. Енергетици са изчислили, че ако ЕС намали вноса на горива, ще спестява над 1 млрд евро на ден.

В контекста на обсъждане на енергийната политика на Съюза до 2030 година Йежи Бузек от Европейската народна партия, бивш председател на ЕП и бивш премиер на Полша коментира енергийните нужди на Европа и дипломатическия натиск, под който е Европа от Русия:

 Ситуацията е нова, защото сега енергията е вече политическо оръжие. Ако мислим за независима стратегия спрямо източната част на нашия континент, трябва наистина да сме по-независими, особено по решаването на проблема с Украина, в частност, агресията на Русия спрямо Украина. Означава, че ни е необходима по-голяма независимост. Съгласен съм сто процента, че трябва да работим основно по изграждане на енергийна ефективност. Бях докладчик по седмата рамкова програма на ЕС преди 7 години, първи от приоритетите беше енергийната ефективност, втори - възобновяемите източници.

Бас Ейкхут от Холандия, от групата на Зелените - Европейски свободен алианс, подчертава, че в енергетиката трябва да се стимулират инвестициите, а в какво е въпрос на политическо решение и воля. Догодина, в Париж, предстоят международните преговори за климата и там Зелените ще излязат с предложение по Пакета по енергия до 2030 г.

 Това, което виждаме сега с Путин, Русия и Украина е, че енергията е геополитически въпрос. Ние, Зелените, отдавна предупреждаваме за това. Казахме, че искаме да бъдем по-независими в енергетиката. За последните две години Европа стана по-зависима от вноса на петрол не само от Русия, но и от други региони и Северна Африка. Смятам, че е много важно да сме по-независими, което означава повече собствена енергия. И трябва да изберем екологичните източници, защото сме изправени и пред криза в климата. Ако вземете пред вид тези въпроси, ясно е каква да бъде стратегията на ЕС - съсредоточаване върху ефективността и възобновяемите енергийни източници. Това е ясният път напред. Трябва да настояваме с това.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!