ЕС и другите кредитори на Украйна я призоваха към реформи


Международните донори на Украйна (Европейският съюз, САЩ, Япония и големи организации като Международния валутен фонд (МВФ)) призоваха Киев да проведе дълбоки реформи в замяна на значително подпомагане, предаде Франс прес. Необходимост от реформи има най-вече в секторите на икономиката и правосъдието, стана ясно на днешната координационна среща на
донорите в Брюксел. Европейският комисар за разширяването и добросъседството Щефан Фюле увери, че донорите ще подкрепят процеса на реформи в Украйна. Фюле посочи, че има нужда от конституционни и съдебни реформи, но също и от реформи "в икономиката и в сектора на енергетиката". Извън вече обещаните 11 милиарда евро помощ, "всяка допълнителна финансова подкрепа на ЕС ще е обвързана и ще зависи от резултатите от реформата", подчерта еврокомисарят. Финансовият пакет на МВФ възлиза на 17 милиарда долара.

Санкциите не са самоцел, а украинската криза може да бъде решена само по дипломатически път чрез политически диалог. Това заяви в интервю за ИТАР-ТАСС министърът на външните работи на Италия Федерика Могерини. Днес тя приключва посещение в Киев и отпътува за Москва, където ще разговаря утре с руския си колега Сергей Лавров.  Санкциите са само инструмент, не и самоцел. Наложихме ги без колебание и няма да се колебаем, ако ЕС реши да бъдат засилени,което вече се подготвя в случай, че кризата се изостри още повече и се стигне до неоправдана агресия. Истинско решение обаче може да осигури само дипломацията и политическият диалог, каза първият дипломат на Италия. Външният министър на Италия, поела председателството в ЕС, приканва властите в Киев и Москва да проявят отговорност и да направят всичко възможно, "за да изгладят напрежението, изострящо конфликта и възпрепятстващо възможно най-бързото намиране на решение в интерес и на хората в Русия, и на украинците.


Германия и Швеция се противопоставиха на Италия в спор за начина, по-който трябва да се реагира на притока на имигранти в Европейския съюз.  Рим отдавна настоява да получи повече помощ от другите страни членки, за да се справи с безпрецедентното количество имигранти, които прекосяват Средиземно море и достигат южните брегове на Европа. Само тази година в Италия се пристигнали около 70 хиляди имигранти, твърдят италианските власти. Но министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер и шведският министър за имиграцията и бежанците Тобиас Билстрьом заявиха, че Италия трябва да положи повече усилия, за да не допуска мигрантите да отиват в други страни на Европа. Правилата на ЕС предвиждат мигрантите да кандидатстват за бежански статут в първата страна членка, в която са влезли.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!