Европейски проект „Предприемачество без граници“


Проект „Предприемачество без граници“ се финансира от ОП „Развитие на човешките ресурси". В рамките на този проект група представители на организации с нестопанска цел посетиха Бранденбург. Целта е да се обмени опит с немските специалисти в областта на социалното предприемачество. Знаем, че Германия е водеща страна в развитието на социалната система. В този смисъл това е точното място за усвояване на практики, но дали е възможно?
 Един от участниците - Андрей Момчилов от фонд "ИГА" - Пазарджик  разказва, че там се работи по две направлния: едното е консервативно с дълга история поради традиции на спонсорство, дарителство, доброволчество. Другото е с нови иновативни предприятия. Разказва за работата на аутисти в предприятие за ай ти технологии, които се оказало, че много добре се справят с изправянето на грешки в софтуера.
Как се справят в Плевен със социалното предприемачество. Вероятно няма да стане дума за високи технологии, но ще научим от Златка Мачева - председател на сдружение "Център "Отворена врата". за нейния опит - там са изградени две социални предприятия.
Разказва за социалните предприятия, които има: едното е обществена пералня, в която дава работа на  жените, претърпели насилие и другото е дърводелска работилница за младежите, които напускат социалните  домове след като станат на 18. Работата е временна, но все пак е в помощ, докато хората си стъпят на крака. Към нея ги насочват НПО-та , социалните служби в общината и кметствата. Смята, че,ако има повече такива предприятия, социалната адаптация на нуждаещите се ще е по-лесна и това е добре за цялото общество.
Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!