Успех на европолитиките се постига със синхрон между ЕС, националните и местните власти

На първата сесия на новия Европейски парламент, италианското председателство на Европейския съюз постави приоритетите пред голямото семейство.

Темата коментираме в с Андрей Ковачев - първият български евродепутат, който влезе в ръководството на Европейския парламент, като един от петимата квестори.

През следващите пет години основните задачи  са постигане на енергийна независимост, икономическо развитие, инвестиции за растеж, подпомагане на банковия сектор и справяне с проблемите на младежката безработица.

Сериозни са и задачите пред българските евродепутати, тъй като страната ни изостава в усвояването на европейски средства, припомни Андрей Ковачев.

Изоставането може да се навакса само при добър синхрон в работата на евродепутатите, националната и местни власти.

„Няма две мнения, че България трябва да навакса с усвояването на средства, за да може те да стигнат максимално бързо до българските граждани. По този начин ще се повиши конкурентноспособността на българската индустрия, на малките и средни предприятия. Оттам ще имаме повече работни места за млади хора и повишаване на жизнения стандарт”, коментира Ковачев.

Евродепутът е категоричен, че темата трябва да бъде водеща и за политическата класа в България.

„Трябва да престанем с политическите боричкания и поне по този национален приоритет, а именно - в България до 2020 година да има поне жизнен стандарт, като средния за ЕС. Необходимо е да се обединим и колкото се може по-бързо да имаме стабилно правителство, което да се ползва с доверието на българските граждани и на европейските институции. За момента това не е факт. И отговорните политици в България трябва да работят в тази насока през следващите няколко месеца до предсрочните парламентарни избори”, заключи Андрей Ковачев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!