ЕК поиска от 13 страни да обяснят как защитават правата на пациентите


Европейската комисия поиска от 13 държави-членки да обяснят как прилагат директивата за правата на пациентите. Тя предвижда всеки да може получи здравно обслужване в друга държава от ЕС и да иска възстановяване на разходите за него в своята родина. Директивата е приложена частично от Белгия, България, Германия, Естония, Гърция, Франция, Австрия, Полша, Финландия и Великобритания, но определени разпоредби от нея изглежда не са въведени. Ирландия и Люксембург дори не са съобщили за каквито и да било мерки за прилагане на изискванията. Въпросните 13 държави разполагат с два месеца, за да съобщят на Брюксел мерките, които са взели за въвеждане на директивата, се посочва в съобщението на ЕК.
 
Съдът на Европейския съюз постанови, че Германия не може да изисква от съпругите на турските имигранти да имат основни познания по немски език като условие за получаване на виза. От 2007 година Берлин изисква брачните партньори на дългогодишните имигранти от страни, които не са членки на ЕС, да полагат тест по немски език, ако искат да се присъединят към партньорите си в Германия. Според Съда в Люксембург, в случая с турските имигранти изискването нарушава споразумение между Евросъюза и Турция от началото на 70-те години, което забранява "въвеждането на нови ограничения върху свободата на установяване".
 
На 1 януари тази година населението на ЕС е било 507 милиона и 400 хиляди души, показват данните на Евростат. Спрямо 1 януари 2013-та има увеличение с 1 милион и 700 хиляди души. То се дължи на естествен прираст от 80 хиляди и миграционен приток от 700 хиляди души. През 2013-та година броят на новородените е бил равен на този на починалите, показват данните на Евростат.


Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!