ЕП гласува за председател на Еврокомисията

| обновено на 15.07.14 в 16:08


Тази седмица, в Страсбург, ще се проведе последната пленарна сесия преди лятната почивка на Европейския парламент.
   Европейският парламент ще гласува кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия в 12,30 часа местно време във вторник, 15 юли, след дебати с участието на лидерите на парламентарните групи. Гласуването ще бъде тайно. Юнкер ще се нуждае от подкрепата на поне 376 депутати от общо 751.  
   Също във вторник, 15 юли, европейският комисар за търговия Карел Де Гухт ще запознае членовете на Европейския парламент с напредъка в преговорите със Съединените щати за Трансатлантическо партньорство в областта на търговията и инвестициите. Дебатите в пленарната зала ще съвпадне с шестия кръг от преговорите, който ще се проведе в Брюксел от 14 до 18 юли.
   Плановете на Европейската комисия да оттегли проекта на директива за отпуск по майчинство, след като 4 години Съветът не успя да реши промени в законодателството, ще бъдат обсъдени във вторник след изявленията на Съвета и на Комисията. Депутатите одобриха на първо четене удължаването на отпуска по майчинство от 14 на 20 седмици, въвеждане на две седмици отпуск по бащинство. Първоначалното предложение на Европейската комисия предвиждаше увеличаване на отпуска от 14 на 18 месеца. Евродепутатите добавиха текстове, с които забраниха уволнението на бременни работнички по всяко време от началото на бременността до най-малко 6 месеца след края на отпуска по майчинство с цел опазване на здравето и безопасността на бременните жени по време на работа.
Дебатите ще бъдат във вторник, 15 юли
   В същия ден членовете на Европейския парламент ще обсъдят присъединяването на Литва към еврозоната от 1 януари 2015 г. Гласуването в пленарна зала ще бъде в сряда, 16 юли.
   Също в сряда, 16 юли Европейският парламент ще обсъди безпрецедентния недостиг на средства в бюджета на ЕС за 2014 г. с европейския комисар за развитие Андрис Пиебалгс и представители на Съвета. Депутатите ще изразят своите сериозни опасенията за бюджетните дефицити в програмите за научни изследвания и за заетост, кохезионната политика, Украйна, сирийски бежанци и другите инструменти на външната политика.
   В сряда следобед членовете на Европейския парламент ще обсъдят заедно с представители на италианското председателство нарастващото насилие между Израел и Палестина в ивицата Газа, борбата на правителствените сили на Ирак със сунитските бунтовници, водени от екстремистката групировка „Ислямска държава“, а в четвъртък Европарламентът ще гласува резолюция във връзка с последното развитие на ситуацията в Ирак.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!