Жан-Клод Юнкер е новият председател на Европейската комисия. Пътят на Европа през следващите пет години

Тази седмица Европа се сдоби с „ново ръководство“. На 15 юли новите евродепутати гласуваха Жан-Клод Юнкер да поеме председателството на Европейската комисия за следващите пет години. „Този път, европейските граждани  имаха възможност пряко да участват в избора на председател на ЕК, който е един от най-важните постове в европейските институции.“ - категоричен е Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България.

Според българският евродепутат Мария Габриел, Жан -Клод Юнкер е отговорен и проевропейски политик, чрез когото Европейската народна партия се обявява за по-силна Европа, с общи политики в конкретни области, една от които е развитието на външната и регионалната  политики. В тази посока са и основните приоритети в работата на Мария Габриел, която в качеството си на зам.-председател на групата на ЕНП в ЕП, ще ръководи работата и срещите на Еврогрупата, в контекста на политиката за добросъседство с държавите, формиращи Средиземноморския съюз.

„Сега е важно, Средиземноморския съюз да получи една нова динамика на развитие. Тук ЕНП може да бъде движеща сила.“ - коментира още Мария Габриел, която е и ръководител на  делегацията на ГЕРБ в ЕП. В работата като заместник-председател на ЕНП, отговарящ за ресора Средиземноморски съюз, тя има пълната подкрепа на новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.


Предаването можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!