Г. Готев: Шансовете на Георгиева да оглави европейската дипломация бяха по-големи преди и по-малки сега


Европейските лидери не успяха да се споразумеят кои да бъдат новите председател на Европейския съвет и върховен представител за външните работи. За втория пост, който е един от най-важните в Европейския съюз, България предложи сегашния еврокомисар Кристалина Георгиева. Консултациите и преговорите между различните държави ще продължат през следващите месец и половина, а решение ще бъде взето на извънреден съвет на 30 август. Тогава в пакет ще се реши кои да бъдат наследниците на Херман ван Ромпой и Катрин Аштън. За поста на европейски “външен министър” освен Кристалина Георгиева, другият обсъждан кандидат за позицията е италианската министърка на външните работи Федерика Могерини. Като реална възможност за следващ председател на Европейския съвет се разглежда датската премиерка Хеле Торнинг-Шмид.

Защо европейските лидери не успяха да се разберат кой да оглави европейската дипломация и кой да бъде следващият председател на Европейския съвет? Според Георги Готев, заместник главен редактор на електронното издание "Еураткив", причините са следните: Срещата беше изключително лошо подготвена. Едва ли е имало по-лошо подготвена среща на Върха. Вината очевидно е на председателя на Съвета Херман Ван Ромпой, който беше длъжен да проведе консултации и да има консенсус в момента на провеждането на срещата. Оказа се, че срещата дори не може да започне. Тя започна с два часа закъснение, защото лидерите проведоха своите двустранни срещи и срещи в рамките на политическите си групи и си дадоха сметка, че няма съгласие по нищо. Още когато срещата започна, лидерите знаеха, че ще завърши без резултат.

Според Георги Готев шансовете на Кристалина Георгиева да оглави европейската дипломация са били по-големи преди и по-малки сега.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!