ЕС работи за постигане на „кръгова икономика“ в Европа

Европейската комисия прие предложения за по-високи цели за рециклиране на отпадъци в опит да постигне „кръгова икономика“ в Европа. Това е икономика, при която повторната употреба, ремонтът и рециклирането на материали са обичайна практика. Идеята е да се намали добиването на суровини, които се използват само веднъж, а след това се изхвърлят. При кръговата икономика целта е да се използват неотровни и чисти компоненти, които могат да се върнат в биосферата, а трайните компоненти (метали и пластмаса) да се използват повторно.

В плановете се предвижда до 2030 г. Европа да рециклира 70 % от битовите отпадъци и 80 % от отпадъците от опаковки.  Предвижда се още от 2025 г. да се забрани погребването на подлежащи на рециклиране отпадъци в депа за отпадъци. Включена е и цел за редуциране на морските отпадъци, както и намаляване с 30 % на храната, която се изхвърля.

Смисълът на тази кръгова икономика, пояснява европейският комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник. Той посочва и конкретните икономически ползи върху държавите членки на евросъюза, като уточнява, че по-ефективното, по-продължително и повторното използване на ресурсите се очаква да доведе и до повишаване на конкурентоспособността на ЕС в световен мащаб.

Европейският комисар по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор коментира преминаването към кръгова икономика като възможност за създаване на нови работни места, заменяне на други и преструктуриране на много от тях. Според него, от своя страна, работниците ще трябва да бъдат подкрепени в получаването на правилните умения, изисквани от зеления бизнес, като това се случва чрез образование и програми за обучение или преквалификация чрез преобразуването на постовете.

Борейки се за намаляване на количеството отпадъци, произвеждани от своите 500 милиона граждани, ЕС предвижда да намали и въздействието върху околната среда на емисиите на парникови газове. Мнението на еврокомисарят по климата Кони Хедегор е в подкрепа на това. Тя припомня, че задачата пред Европа до 2030г. е 40 % намаляване на емисиите на парникови газове от домакинствата.

Преминаването към кръгова икономика е в центъра на програмата за ресурсна ефективност, създадена в рамките на стратегията „Европа 2020“ за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж.

Като допълнение ЕС предприема и инициатива за екологично съобразни работни места, зелен план за действие за моторните превозни средства и възможности за ресурсна ефективност в строителството. Ще се полагат и повече усилия за научни изследвания и иновации в областта на кръговата икономика.

Очаква се всичко това да постави началото на обновена програма за ресурсна ефективност за следващите години.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!