Шансовете на Кристалина Георгиева да оглави външната политика на ЕС


Една тема, свързана с Европа, много ни занимаваше през изминалата седмица, а именно кандидатурата на Кристалина Георгиева, която и сега е еврокомисар, за върховен представител за външните работи на ЕС.

Това беше интересен сюжет, защото до последно не се знаеше ние предлагаме ли я или не я предлагаме. Дали я иска Юнкер и дали е говорил с българското правителство?  Най - накрая, малко преди обсъждането на тази кандидатура се разбра, че министър- председателят Пламен  Орешарски застава зад нея.

След което обаче се разбра, че БСП, партията - мандатоносител не застава зад тази кандидатура. Тъй или иначе не беше утвърдена кандидатурата на Кристалина Георгиева. Остава отворен въпросът дали ще ни бъде даден високият пост в ЕК или трябва да се борим за друг ресор.
Според анкетираните хора, Кристалина Георгиева има шанс да оглави външната политика на ЕС. Смятат, че тя е един от най - успешните комисари до момента и има всички нужни качества да заеме високия пост. Има и хора, които твърдят, че за разпределението на ресорите имат значение договорките за разпределение между различните политически семейства. 

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!