Евродепутати за избора на председател на ЕК

| обновено на 21.07.14 в 12:11

 


Мария Габриел - български евродепутат от ГЕРБ коментира избора на нов председател на ЕК.

Жан-Клод Юнкер получи много голяма подкрепа. Това е сигнал за силно мнозинство, което да се противопостави на евроскептичните  партии. Младежката базработица е общоевропейски приоритет, трудно е да се каже, че е само на една от партиите. Посрещнахме положително предложението му за вдигане на младежката възраст от 25 до 30 годишна възраст.
Положителното е, че не е краен  неговите приоритети се знаеха предварително. Вотът беше осъзнат.

Един след друг най-високите постове в ЕС се заемат. Но върви обсъждане дали процесът е демократичен. Телевизията на Европейския парламент попита двама евродепутати - Силвия-Ивон Кауфман и британския й колега Саяд Карим.

Според Силвия-Ивон Кауфман кампанията около избора на ръковдните постова в ЕП не се прави на тъмно. А Саяд Карим обяснява: Всичко е нормално. Това е поддържане на статуквото. Ветераните в Европа се обединяват, за да не може да стане това, което искат европейците и се притеснявам за реформите. Трябва да работим по-усилено, за да извършим промените, които европейците искат особено силно в този момент.
На въпрос дали беше демократична възможността да се назове  водещият кандидат за комисията. Карим казва: Бяхме напълно ясни от самото начало, че трябва да се следва Договорът. Затова от Европейските консерватори и реформисти не излъчи кандидат преди европейските избори.

А Кауфман смята, че  тези избори са вид промяна: На следващите също ще има номининране на кандидати и може би някои партии ще се отнесат по-сериозно, отколкото да смятат, че това е някакво показно действие, както направиха сега.
Според нея има голяма нужда от  промяна на Европейския съвет: Парламентът работи при много голяма прозрачност, нужна е прозрачност и за Съвета. Ще продължим да го обсъждаме.
А Саяд Карим от Великобритания допълва:  
Трябва да изместим дебатите извън обсъждането на имена. Трябва да се съсредоточим каква програма трябва да бъде изпълнявана от Комисията. Затова трябва да се премине към заключенията на Съвета, много важен набор от решения трябва да се вземат

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!