Ръст на продажбите на нови автомобили в Евросъюза



В резолюция Европейският парламент призова Русия да подкрепи мирния план, предложен от Украйна, да спазва прекратяването на огъня и да изтегли своите наемници през контролирани коридори. Членовете на Европарламента апелираха към страните от ЕС да забранят продажбата на оръжия на Русия и да помогнат на Украйна да подсигури доставките си на природен газ. Те изразиха и своята готовност да ратифицират Споразумението за асоцииране и свободна търговия с Украйна. Депутатите подкрепиха предложения от украинския президент Петро Порошенко план от 15 точки за мирно уреждане на ситуацията в източната част на страната, в който се предлага създаването на контролирани коридори за оттеглянето на руските наемници и амнистия за тези, които се предадат и не са извършили тежки престъпления. Депутатите настояват за освобождаването на всички заложници и по-специално на пилота от украинските въздушни сили Надя Савченко, която все още е задържана против волята ѝ в Русия.

 В доклад на Европейската комисия за защитата на финансовите интереси на ЕС, държавите от Общността са призовани да задълбочат усилията си за предотвратяване, разкриване и докладване на измамите, засягащи общностните финансови средства.  Отчита се, че установените измами при изразходването на средства на ЕС съставляват под 0,2 процента от всички средства. Въпреки това ЕК е на мнение, че на национално равнище следва да се положат по-големи усилия както в борбата, така и в разкриването на измамите.
 
  Продажбите на нови автомобили в Европейския съюз през юни са нараснали с 4,5 процента спрямо същия месец на миналата година. Продажбите са се увеличили на всички големи автомобилни пазари в ЕС с изключение на Германия, където регистрациите са спаднали с 1,9 на сто миналия месец.
  Повишаването на продажбите се дължи на скок на регистрациите на нови автомобили в страните, които бяха в центъра на дълговата криза в еврозоната.  Сред тези страни са Испания и Португалия, където продажбите бележат растеж съответно от 23,9 процента и 23,5 процента.
  В България продажбите на нови автомобили са се увеличили с 5,6 процента през юни спрямо същия месец миналата година. За първите шест месеца в страната ни продажбите на нови коли са се повишили с 15,2 на сто.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!