Евродепутати за повече прозрачност в преговорите по търговското споразумение със САЩ


Споразумение за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ бе сред темите на завършилата вчера в Страсбург пленарна сесия на Европейския парламент. По време на дебат с еврокомисаря за търговията Карел де Гухт депутатите настояха за повече прозрачност относно преговорния процес.

Какво всъщност представлява въпросното споразумение? За някои то може да се превърне в двигател на безпрецедентен икономически растеж. За други споразумението отваря широко отваря вратите на Европа пред безскрупулните монополи и дори слага край на европейските социални, етични и екологични норми. Преговорите между Вашингтон и Брюксел по споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции започнаха миналата година. Идеята за вдигането на бариерите пред свободната търговия обаче не се радва на единодушна подкрепа в Европа.

Френският евродепутат Яник Жадо не е убеден, че споразумението може да се превърне в двигател на икономическия растеж.

От 20 години работя по въпросите, свързани с международните търговски споразумения. Ако всички елементи на растежа, които ни обещаваха по време на преговорите, преди да ратифицираме дадено споразумение, бяха факт, щяхме да имаме двойно по-голям икономически растеж от Китай, казва Жадо.

Германският евродепутат Барнд Ланге споделя подобно мнение:

Споразумението не е движещата сила на растежа. Движещата сила се крие в една различна масроикономическа политика на Европейския съюз. Би могло да има ефект върху отделни индустриални браншове, но тези хомеопатични дози ще имат минимално въздействие върху икономическия растеж в Евросъюза като цяло, твърди Ланге.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!