Очакванията на евродепутатите от италианското председателство на ЕС


На 22 юли, вторник, комисарят по търговията Карел де Гухт ще бъде на срещата на Комисията по търговия, за да осведоми евродепутатите за последните резултати от преговорите по търговското споразумение на Евросъюза със Съединените щати.
Също на 22 юли министрите от италианското правителство ще представят приоритети и очакванията си пред евродепутатите по ресорни комисии в рамките на италианското председателство на Европейския съюз до края на годината. 

Евродепутатът от Испания Ираче Гарсия Перес от Прогресивния алианс на социалистите и демократите смята, че един от въпросите, които италианското председателство трябва да придвижи, е хармонизирането на срока на майчинство в страните-членки. През 1992 г. Европейският съюз постанови минимум от 14 седмици отпуск по майчинство. През 2010 Европейският парламент гласува удължаването му с още четири седмици. Текстът обаче беше блокиран на ниво страни-членки. През юни тази година Европейската комисия предложи, като изход от ситуацията, да отпаднат законодателните предложения в текста, които не са гласувани единодушно.

Ето какви са очакванията на Ираче Гарсия Перес:
 
Бихме искали италианското председателство да повдигне отново въпроса, някои страни да променят позициите си и да се стигне до общо мнение, за да може отново да започнат преговори по темата. Когато преговорите започнат, тогава Европейският парламент ще каже къде е границата, кои аспекти може да се договарят и кои не подлежат на обсъждане. При всички случаи е важно Съветът да има позиция и да дебатираме, като накрая се получи споразумение.
На друго мнение е германката Анджелика Нойблер от Европейската народна партия.
 
Според мен директивата за отпуска по майчинство не трябва да се преразглежда. мисля, че ще бъде грешка. Занимаваме се с това предложение от пет години без резултат. Смятам, че имаме други приоритети на европейско ниво.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!