Трябва ли България да предприеме стъпки за влизане в еврозоната


През последните седмици около кризата в КТБ много политици заговориха, че е време България да се опита да изпълни изискванията и да влезе в еврозоната.

Според информациите курс към еврозоната е задал президентът на консултациите миналата седмица. В събота, например, бившият премиер Иван Костов  повтори тезата си, че валутният борд е изчерпан и трябва да поемем курс към еврозоната

Каквото трябва да направим всички, да го направим, ако трябва и жертви да поемем, но България трябва да издържи, трябва да влезе в еврозоната и по този начин да спести този риск. По начало валутните бордове не са направени да функционират дълго време. Нашият функционира вече до границата, в която може да функционира, обясни Костов.

Към момента като че ли нямаме шансове да изпълним подобни заявки, поне това показа последният доклад на Европейската комисия, публикуван преди кризата в КТБ. В интервюто Митко Димитров очертава разликата между влизането в еврозоната и влизането в Европейския банков съюз. Споделя, че в последните дни му е направило впечатление, че двете неща се смесват. По отношение на европейския банков надзор споделя, че е добре, че сме направи постъпки в тази посока. Не се притеснява, че ако Европейската централна банка подложи на стрес-тест българските банки, резултатите няма да са добри. За еврозоната казва, че изпълняваме икономическите условия, но темата била сравнима с темата Шенген. 

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!