Германия начело на консуматорите на въглища при производството на електроенергия


Европейският съюз ще разшири санкциите срещу Русия като включи в черния си списък още имена от близкия кръг на Владимир Путин, пише британският вестник "Гардиън". Обмислят се и мерки като въвеждане на оръжейно ембарго и финансови ограничения срещу руския бизнес. Новите санкции обаче няма да бъдат въведени незабавно, отбелязва изданието.

В Германия се намират четири от петте най-замърсяващи  топлоелектрически централи в ЕС, които работят с въглища, предаде Франс прес, като цитира изследване, публикувано от природозащитната организация Световен фонд за дивата природа, в което се разглеждат 30-те европейски централи с най-големи емисии на въглероден диоксид.

Германия консумира повече въглища за производството си на електроенергия от всяка друга страна в ЕС. На второ и трето място са Полша и Великобритания, се казва в изследването, озаглавено "Мръсните 30 на Европа".

Захранваните с въглища ТЕЦ-ове са източник на 70 процента от емисиите въглероден диоксид на енергийния сектор в света. Те все  още осигуряват около една четвърт от производството на енергия в ЕС. Ако не бъдат положени допълнителни усилия, Европа няма да успее да намали емисиите си парникови газове с планираната скорост, посочват още авторите на изследването.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!