ЕС разширява санкциите срещу Русия

Европейският съюз разшири санкциите срещу Русия, като включи в "черния списък" още 15 руски граждани и 18 организации, за които се смята, че подкрепят сепаратистите в Източна Украйна, предаде АФП.  Кои са добавените лица и компании ще стане известно до края на седмицата  след публикуването на разширения списък в Официалния вестник на ЕС.

Вчера посланиците на страните-членки в Брюксел разгледаха и документ с предложение на Европейската комисия за формата, която могат да приемат евентуални икономически санкции върху определени сектори.  Според в. "Файненшъл таймс" един от вариантите за действие, предложен от Комисията, е спиране на финансирането за руски държавни банки. Подобно решение обаче може да бъде взето само на следваща среща на лидерите на страните от ЕС.

ЕС и Украйна се договориха за създаването от 30 юли на консултативна група за газа, предадоха информационните агенции, позовавайки се на изказване на украинския министър на енергетиката Юрий Продан след срещата му с ресорния еврокомисар Гюнтер Йотингер.
Групата ще се състои от двама представители на ЕК и двама представители на Украйна. Продан е потвърдил готовността на Киев да допусне европейски наблюдатели до всички газопреносни станции в страната.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!