Обсъжда се комисар за Хартата на основните права и върховенството на закона


В програмна реч преди избора си за председател на Европейската комисия  Жан Клод Юнкер анонсира намерението си в новия състав на Комисията да има комисар с конкретна отговорност -  Хартата за основните права и върховенството на закона. Европейските граждани очакват от своите правителства да осигуряват защита и справедливост при пълно зачитане на основните права и върховенството на закона. Това изисква съвместни действия на европейско равнище  въз основа на нашите общи ценности,  каза той и обясни, че комисарят, отговорящ изключително за Хартата на основните права и върховенството на закон, ще работи за присъединяването на Съюза към Европейската конвенция за правата на човека, което е задължение по силата на Договора от Лисабон.

Намерението на Жан Клод Юнкер, който ще поема поста си на 1 ноември, да ускори този процес - включително и чрез специален комисар,  коментира евродепутатът от Групата на социалистите и демократите Илияна Йотова. Според заместник-председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, това е  изключително важна стъпка по пътя към  налагането на върховенството на закона на територията на целия Съюз и не прави чест на националните правителства, които досега са спъвали процеса на присъединяване на Европейския съюз към Европейската конвенция за правата на човека.

С определянето на специален комисар процесът със сигурност ще бъде ускорен, смята заместник-председателят  на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент Илияна Йотова.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!